Årets nye og spennende regissør!

Nå kan vi endelig presentere årets regissør, ingen ringere enn Vår Maria Granados-Langland! Vår Maria har i mange år allerede vært en del av «Menn av malm, jenter av jern» som en god aktør på skuespillerfronten, men har nå tatt steget opp som regissør. Vi ønsker hu all lykke i årets oppsetning, vi gleder oss!

Hvem er egentlig Vår Maria? Vi har stilt hu noen spørsmål for å bli litt mer kjent med hu:

Hvem er du og hvorfor jernverkspelet?

Jeg er oppvokst på Toten, men har bodd i Stockholm de siste årene. Der har jeg blant annet studert teatervitenskap, dramaturgi og scenekunstkritikk. Nå jobber jeg på Stadsteatern som regiassistent, sufflør m.m. og til høsten skal jeg begynne på en master i dramaturgi i Aarhus.

Jernverksspelet har betydd mye for meg helt siden jeg var liten. Jeg var med for første gang i 2010, og har på mange måter vokst med spelet; fra å spille barn, til ungdom og etterhvert voksen med egne barn. I Jernverket oppdaget jeg noe av det jeg fortsatt synes er det absolutt fineste med teater: å bygge en helt ny (eller gammel) verden som føles virkelig, som lever, men som finnes kun i det øyeblikket den spilles. Det er jo på mange måter også selve kjernen i teaterkunsten!

Hva er det beste med Jernverkshelga?

Det beste med jernverkshelga er at mange mennesker kommer sammen både på og utenfor scenen. Det skapes et stort kollektiv der alle er viktige. Jeg har alltid følt et fantastisk samhold i ensemblet, og jernverkshelga hadde heller ikke vært mulig uten vårt trofaste publikum som tar seg ut i skogen år etter år slik at vår fortelling om det gamle jernverket kan komme til liv.

Hvordan er det å gå fra det å ha vært skuespiller gjennom mange år til å få ansvar for hele regien?

Det er en stor ære! Jeg gleder meg til å møte alle gamle og nye skuespillere, for å se og forme det vi skaper sammen oppe i verket fra et nytt perspektiv. Og jeg er selvfølgelig også litt nervøs!

Hvorfor bør publikum ta turen til Feiring første helgen i august?

Jernverkshelga er noe helt spesielt! Stemningen på plassen, i naturen, musikken, folkene, opplevelsen av lokalhistorien som kommer til liv. En historie som ligger forbausende nær vår egen tid, og som også har en smertelig aktualitet.

Vi ser fram imot å møte dere der!