Mannen bak forvalter Klouman!

Lars Trygve Rømmerud er en ringrev oppi verket, godt kjent som en av de store hovedrollene der oppe. Vi var nysgjerrige til hans historie under «Menn av malm, jenter av jern», så vi stilte han noen spørsmål for å få noen svar!

Hvor mange ganger har du deltatt i jernverkspelet?

– 2005-2016, 2019, 2021. 2022 blir mitt 15. år.

Hva gjør at du blir med år etter år?

– Den viktigste årsaken er at det er så trivelig å være med. 10 dager ute i skauen i historiske omgivelser sammen med veldig fine folk, unge som gamle. De første årene fokuserte jeg mest på selve forestillingshelga, å få spille for publikum. -Det var premien etter 7 dager med prøver i all slags vær (og da mener jeg ALL SLAGS vær). Men nå synes jeg faktisk prøvetida er minst like flott som det å få spille forestillingene. Å sitte å kose meg oppi bakken når jeg ikke har prøver, drikke te, knaske Safarikjeks og se på innstudering av sangene og de delene av stykket Klouman ikke er med i, det er som en liten sommerferie i seg selv.

Hvilken roller har du hatt i jernverkspelet?

– Jeg har vært Forvalter Klouman siden jeg debuterte i 2005. Egentlig skulle jeg bare vikariere for Hans Ekornholmen det éne året, men så overtok han som regissør året etter og jeg ble værende i rollen. Jeg kan fortsatt ikke helt skjønne at de spurte nettopp meg om å spille Klouman. I 2005 var jeg en smågutt på 27 år og Klouman var, i 1808, 46 år gammel. Med andre ord så vokser jeg meg fortsatt inn i rollen. (Men det begynner å dra seg til nå, altså)

Hvilken karakter skal du spille i årets oppsetning og hva slags person er dette?

– Jeg spiller Hans Henrik Gerhard Klouman, forvalter i Feiring jernverk. Litt lettvint forklart så er han en slags daglig leder for verket. I stykket dras han mellom verkseier Carsten Anker som forlanger tukt og disiplinering av opprørske verksarbeidere, og formann Peder Carlsen Nordalen som kjemper for verksarbeidernes rettigheter. Samtidig er det uår, krig og blokade. Kornlagrene minker raskt, folk sulter og én dag blir det oppdaget tyveri i magasinboden. Klouman er, i vår forestilling, en god mann som må, godt hjulpet av kona Pauline, bruke list for å stagge den umulige formannen og samtidig redde en ung gutt fra å bli sendt i krigen.

Hva er så spesielt med Jernverkshelga og hvorfor bør folk oppleve dette?

– Jernverkshelga er så mye og det er noe for absolutt alle: Gruveomvisning, Gruvespillet «Jerntid», foredrag, Carsten Ankers lysthus med salg av bakst og ikke minst nydelig rømmegraut, verksvandring, -og selvfølgelig jernverkspelet «Menn av malm, jenter av jern»; teater i autentiske omgivelser, historien om ekte mennesker som levde og strevde akkurat der forestillingen spilles. Tre flotte dager langt inni skauen med kulturformidling fra en fortid som er oss mere nær enn man kanskje skulle tro.
Hjertelig velkommen til oss, hilsen mannen med den høye hatten.

Lars Trygve Rømmerud her i kostyme som Hans Henrik Gerard Klouman.