Tenker nytt om Jernverkshelga!

Velkommen til jernverkshelga! Regissør Lisa Brodshaug (t.v.) og styreleder Hanne Jevnaker bekrefter at alt er klart for ei storstilt jernverkshelg i Feiring 2. – 4. august.

– Vi har gjort noen endringer sånn at publikum skal kunne få med seg alt som skjer under Jernverkshelga i tur og orden, fra gruvevandring til marked og aktiviteter på Lysthuset og teater nede i Verket, forteller leder for Jernverkshelga Hanne Jevnaker

programmet for Jernverkshelga 2019

I fjor ble jernverkshelga i Feiring i siste liten avlyst på grunn av ekstrem tørke og skogbrannfare. Men i år blir det storstilt jernverkshelg for 19. gang!

Alt er nå klart for at fredag 2., lørdag 3. og søndag 4. august blir ei helg fylt med kultur, aktiviteter og mange tilbud for store og små, og først og fremst det historiske jernverksspillet «Menn av malm, jenter av jern».

Entusiasme og energi
-Vi var skikkelig skuffa i fjor da vi måtte avlyse jernverkshelga på grunn av den ekstreme skogbrannfaren. Men nå har vi mye oppspart entusiasme og energi, og er sikre på at vi skal skape ei kjempehelg med teater i jernverket, marked ved Lysthuset og omvisning og tablå i St. Pauls gruve. sier styreleder Hanne Jevnaker.

Markedsstemning ved Lysthuset
Hanne Jevnaker forteller at nytt av året er at Carsten Ankers lysthus blir hovedarena for aktiviteter og opplevelser på formiddagen lørdag og søndag. Det blir servering, salgsboder, håndverkere, musikk, underholdning og aktiviteter for unga, spennende foredrag for voksne og verksvandringer som starter ved lysthuset og går ned til jernverksruinene. Markedsplassen ved Lysthuset åpner kl. 12.00 begge dager.

– Vi ønsker å få til god gammeldags markedsstemning ved lysthuset, og håper at dette slår an hos publikum, sier Hanne.

Eget fotavtrykk
Lisa Brodshaug har regien på jernverksspillet for første gang. Hun har vært med i jernverksteatret i mange år, hatt rollen som madam Klouman, vært jernverkskjerring, barneregissør og musikkansvarlig. Nå har hun ansvar for 34 voksne, 22 unger, fire musikere, to griser og en hest som er med i spillet.

– I hovedsak vi jeg gi publikum det spillet og teaterstykket av Tor Karseth som folk elsker og som vi har framført i 18 år. Men med noen små endringer har jeg også lyst til å sette et eget lite fotavtrykk på det vi framfører, sier Lisa. Eline Birkeland Lorentzen er barneregissør, og har dermed ansvaret for innstudering av barnerollene.

To i nye roller
Nytt i år er at Lisbet Fagerli skal har rollen som Madam Klouman, og Simen Fagerli Pedersen overtar rollen som unggutten Jens. Begge er unge skuespillere, men Lisbet har deltatt i jernverket i åtte år, og Simen har vært med i spillet fem ganger tidligere

Tone Trøen åpner
«Menn av malm. jenter av jern» har premiere fredag 2. august kl. 18.15, og offisiell åpning foretas av Eidsvolls egen stortingspresident Tone Wilhelmsen Trøen. Nede i jernverket blir det som vanlig matbod med salg av drikke og enkel «biteti». Etter forestilling på fredag er det gratis premieresuppe til alle. Lørdag og søndag begynner forestillingene kl. 16.00.

St. Pauls gruve
Både lørdag og søndag starter dagen med gruvespill og omvisning i St. Pauls gruve. Du kan bli med på en spennende gruvevandring for å oppleve stemningen og historien og høre fortellinger om gruveteknikk og livet inne i fjellet. Gruvevandringa innledes med et teatertablå som gir et dramatisk innblikk i gruvearbeidernes hverdag. Gruvespillet begynner kl. 12.00 og omvisningen kl. 12.30 begge dager.@

Programmet for Jernverkshelga 2019

Praktisk informasjon