Irene gjør comeback som Dorthe!

Jernverksteateret har i år gleden av ønske Irene Brodshaug velkommen tilbake i rollen som Dorthe!

Etter fem års pause gjør Irene comeback i rollen som Dorthe. En rolle hun var med å forme helt fra starten i år 2000. For mange er Dorthe-rollen et høydepunkt i forestillingen, både på grunn av humoren og det emosjonelle alvoret rollen formidler.

– For min del har nok karakteren Dorthe endret seg ettersom jeg har blitt eldre, forteller Irene. De første årene var hun nok ganske ensidig tverr og mutt, men gjennom mange år med samme rollen fremsto nok Dorthe ganske annerledes fra urpremieren i 2000 og da jeg sendte henne videre i 2012. Nå er det noen år siden jeg hadde rollen eller så stykket sist, så det blir spennende å vekke Dorthe til live igjen. Kanskje har hun mildnet litt og er ikke like oppgitt over velsesøstera si som før?

Irene har vært ute av ensemblet siden 2011, men meldte sin interesse igjen i år da det ble ytret behov for flere kvinnelige skuespillere. Likevel så hun for seg ei rolig øvingsuke som en av kvinnene i mengden. Slik ville det seg ikke, for plutselig sto Dorthe-rollen ledig.

– Da tilbudet kom om å børste støv av Dorthe, var det vanskelig å si nei. Karakteren er morsom å gjøre, men også utfordrende. Dorthe står i en vanskelige situasjoner med egne tanker og følelser, men er også redd for hva fremtida bringer for alle som er tilknyttet Feiring Jernverk. Jeg håper å kunne gjøre en Dorthe-karakter som er med på å formidle de vanskelige situasjonene som preget landet, folket og jernverket i årene rundt 1808, samtidig som livsmot og håp også må ha vært en del av livene deres.

Irene ser frem til øvingsuka og det spesielle samværet som skapes den siste juli-uka oppe i Jernverket, men hun har også en personlig inngang til prosjektet.

– I følge bygdeboka fra Feiring var min tipp-tipp-tipp oldefar, gruvearbeider Even Engebretsen (f.1777), losjerende i Limbodal fra 1801-1803 på den tida som Dorthe og Elisabeth bodde der.

Irene var med i forestillingen fra starten, år 2000, og spilte Dorthe-rollen i hele 12 år! Irene var Dorte! Inger Elin Dønnum Bjørnstad må derfor ha kjent et visst press da hun overtok rollen i 2012! Heldigvis taklet hun presset og løste oppgaven svært godt! I år har Inger Elin valgt å ta en pause, og det er stas for oss å ønske velkommen tilbake til den opprinnelige Dorte. Det vil bli et svært gledelig gjensyn både for publikum og aktører!