Hva er det historiske grunnlaget for «Menn av malm, jenter av jern»?

Rannveig under forestilling i 2006

Søndag 6. august er alle invitert til foredrag om det historiske kildematerialet til forestillingen «Menn av malm, jenter av jern». Foredragsholder er nestleder i Feiring Jernverks Venner, Rannveig Finsen og finner sted ved lysthuset kl. 12:00.

Jernverkshelgas hovedattraksjon er skuespillet «Menn av malm, jenter av jern». Forfatter Thor Karseth har brukt historiske kilder som grunnlag for manuset til dette stykket. Slik sett er scenene i stykket basert på historiske hendelser og personene vi hører om levde en gang i Feiring jernverk. I foredraget tar Rannveig utgangspunkt i noen av hendelsene som spilles ut i forestillingen. Hun vil komme innom bruken av historiske kilder. Hva er viktig å huske på når vi leser historiske kilder og hvor finner vi dem?

Rannveig vil også snakke om mannen som var forvalter ved Feiring jernverk Hans Henrik Gerhard Kloumann. Hva vet vi om han? Hvilke oppgaver hadde en forvalter og hvilke utfordringer sto han ovenfor?

Foredraget vil gjøre deg bedre kjent med Jernverkets historie og et bedre grunnlag for å forstå konteksten til «Menn av malm, jenter av jern».