Ovn fra 1806 brakt tilbake til Feiring

Håre Limbodal og Jan Sveen brakte den antikke ovnen tilbake til Feiring. Her med baksiden som bekrefter Feiring verk 1806.
Kåre Limbodal og Jan Sveen brakte ovnsklenodiet tilbake til Feiring. Her med baksiden som bekrefter Feiring jernverk 1806.

 

En ovn som ble støpt i Feiring jernverk i 1806 er brakt tilbake til Feiring, og ovnen tas nå i bruk i Carsten Ankers lysthus. Søndag 3. april blir det historisk markering når ovnen fra 1806 og enda en gammel ovn skal fyres opp i Lysthuset for første gang.

Feiring Jernverks Venner vil nå holde Lysthuset åpent for publikum hver søndag mellom kl. 11 og 15 i april og mai. Hver gang blir det salg av kaffe, solbergtoddy og noe å bite i. Søndag 3. april blir det opptenning i gamle ovner kl. 12.00. Samtidig skal ovnenes historie fortelles. Deretter vil trim- og turgruppa i Feiring Idrettslag foreta trekning av premier etter vinterens skiturer. Det blir også utdeling av diplomer etter sesongens «12-topper».

Ovn fra 1806

Siden i fjor høst er brannmurer og skorstienspipe murt og to antikke ovner kommet på plass i Lysthuset. Det var Per Otto Flesvik som i forfjor tilfeldig kom i kontakt med en mann i Ski som samler på gamle ovner. I sin store samling hadde han altså en Feiring-ovn fra 1806. Feiring Jernverks Venner forhandlet om kjøp av dette ovnsklenodiet, og prisen ble 35 000 kroner. Feiringregjeringa og Jernverksteatret bidro med 15 000 hver, og i demontert tilstand ble ovnen hentet tilbake fra Ski til Feiring. Ovnsamleren Odd Trondsen i Ski kunne fortelle at han har samlet på ovner siden 1984, og har hatt omkring 300 ovner innom samlingen sin. 230 er solgt videre. Flere ovner i hans eie er fra 1700-tallet, en svensk ovn faktisk helt fra 1664. Den gamle Feiring-ovnen ble funnet på en gård i Saksumdalen ved Lillehammer for ti år siden. Ovnen var da i løse deler kastet ned en skråning, men var heldigvis svært godt bevart. Nå har ovnen fått sin hedersplass i andre etasje i Lysthuset. Carsten Anker igangsatte anleggsarbeidet for Feiring verk i 1798, og i 1806 sto verket ferdig til drift. Den gamle ovnen ble altså produsert i verkets aller første driftsår.

 

Leder i Feiring Jernverks Venner, Marit B. Sveen med den andre gamle ovnen som nå har fått sin plass i Lysthuset.

Leder i Feiring Jernverks Venner, Marit B. Sveen, med den andre antikke ovnen som nå har fått sin plass i Lysthuset.

Eldste kjente ovnsmotiv

Og det er ikke bare én gammel ovn som nå er kommet til Lysthuset. Anders Sundvoll i Aurdal, som driver et verksted for restaurering av ovner, har skaffet en ovn som også trolig er produsert ved Fering jernverk. En tilsvarende ovn er plassert i nordre paviljong ved Eidsvollbygningen. Det er ukjent hvor denne ovnen har stått før, men på ene siden har ovnen et motiv fra gruvemiljø, og dette er et av de eldste kjente ovnsmotiver. Denne ovnen er plassert i første etasje i Lysthuset.

-Vi i venneforeningen er både stolt og glad over at vi nå har fått disse gamle ovnene tilbake til Feiring, sier foreningens leder Marit Sveen, som ønsker publikum velkommen til ovnsfyring i Lysthuset søndag 3. april.