Ragnhild er den nye Elisabeth

Ragnhild Olsby (17) skal spille rollen som Elisabeth Gudbrandsdatter Limbodal under årets oppsetning av ”Menn av malm, jenter av jern” i Feiring jernverk.  Ragnhild fikk rollen etter audition i vår.
ragnhild
Ragnhild Olsby (17)

Det er ingen nybegynner vi får se i denne rollen: Ragnhild har vært med i jernverksspillet siden hun var fire år.  Hun har ”gått gradene” fra statist som lita barbent jente med musefletter, via ungdomsroller med replikker, til nå altså å spille en av stykkets hovedroller.

Ragnhild er oppvokst og bosatt i Feiring, og skal etter ferien ta fatt på andre året på dramalinja ved Jessheim videregående skole.

Elisabeth er ungjenta som forelsker seg i unggutten Jens Pedersen Norddalen, som unngår å bli sendt i krigen mot svenskene, men som i stedet sendes til Bærum for å lære å støpe ovner og gryter. Det blir lenge å vente for hans kjære Elisabeth, som tilbringer den harde vinteren og våren i Feiring jernverk. –Elisabeth og Jens er på mange måter symbolet på optimismen og pågangsmotet i en hard tid for folket i verket. Både sult og sykdom truer, men deres kjærlighet til hverandre – og til jernverket – bringer håp, sier regissør Guro Ekornholmen.

Ragnhild ser fram til å dykke ned i karakterrollen Elisabeth, en rolle som krever både skuespiller- og sangferdigheter. -Jeg kan nok de fleste replikkene allerede, men utfordringen blir å gjøre dem til mine egne og ikke bare kopiere de som har hatt rollen tidligere, sier Ragnhild.

Rollefiguren Elisabeth er tidligere spilt av Rannveig Finsen, Eldri L. Berger, Lill-Katrin Dahlen og Marte Hestetun.

Det er også utskiftning i to andre større roller i år: Madam Kloumann skal spilles av Tonje Trandum, mens Peder Carlsen Norddalen skal spilles av Kjell Brendløkken, begge to fra Råholt.

2003
Ragnhild (helt til venstre) har vært med i jernverksspillet siden hun var fire år gammel.
elisabeth_jens
Marte Hestetun gir seg etter fem år som Elisabeth, og Christer Holtet Dahlin (Jens) får ny motspiller.