Leker og lærer seg gjennom øvingsuka

-Det er 22 eller 23, jeg er sannelig ikke sikker, sier Eline Lorentzen om ungeflokken sin. Hun har ansvar for barneregien når jernverksteateret setter opp «Menn av malm, jenter av jern» for sekstende gang.

I samfunnet i Feiring jernverk levde, bodde og arbeidet 152 kvinner, menn og barn. 200 år etter at jernverket var i drift, løper barbeinte unger over lyng, stein og gjørme og lever seg inn i rollene som barn av kølabrennere, gruvearbeidere og svenske gjestearbeidere. -En skikkelig livat gjeng. Første øving her oppe i forrige uke var som et et kuslipp om våren, smiler Eline. Barneflokken rommer unger fra 6 til 13 år. Noen har vært med siden de var en neve store, andre er førstereis. Uansett, alle skal de instrueres, aktiviseres og samsynges før den store premieren fredag 31.juli. -Det blir mye lek, men mange av dem begynner å bli drevne skuespillere. I tillegg får de med seg verdifull kunnskap om historie og viktige hendelser, og får føle på kroppen hvordan det var å leve som fattigfolk på 1800-tallet, sier Eline. Det er kaldt og vått på bakken, men unga kaster skoa frivillig, gjerne på første øving. Det skal jo være på ordentlig!

eline_unger
Eline Lorentzen har ansvar for en stor barneflokk under øvingsuka til jernverksspillet, her med sin sønn på ordentlig; Isak, i tillegg til David.
 Hemmelig venn

-Vi er med fordi det er morsomt, sier David Ekornholmen (11) og Jonas Stefferud Osbak (12), som er med for henholdsvis sjuende og femte gang. -Det er morsomt å spille, og morsomt å se på. Og så er det morsomt med premierefesten og «hemmelig venn». Leken de sikter til, har lange tradisjoner blant jernverksgjengen. Gjennom øvingsuka får alle litt ekstra oppmerksomhet og små gaver fra en av de andre skuespillerne. Karameller overbringes, rebuser løses og pakker hentes ned fra trær. På premierefesten avsløres det hvem som er ens hemmelige venn.

Det knyttes også mye spenning til hvem som kommer i familie med hverandre. Selv om mange har med sine ordentlige familiemedlemmer i spillet, er sjansen stor for å få utdelt nye foreldre og søsken når øvingsuka starter.

david_jonas
Ventetida fylles med eting og prating når David og Jonas ikke er på scena.
unger
Stor barneflokk: Janne, Ingrid Elise, Hedda, Signe, Iben, Maren, Hedda, Karsten og Sivert tilbringer ei uke i Feiring jernverk som skuespillere i «Menn av malm, jenter av jern».

Nykommer

David Gulbrandsen (11) har nettopp flytta til Feiring og er med i jernverksspillet for første gang. Han skal spille hurdalsgutten, ungutten som blir sendt til jernverket for å hente ei gryte, men som forsvinner under mystiske omstendigheter. Om han virkelig blir kasta i masovnen, slik forfatteren av stykket antyder, har David ingen formening om, men syns uansett det er gøy å være med på teater.

david_hurdalsgutt
David Gulbrandsen (snart 12) er ny i Feiring og ny i jernverksspillet. Han har fått rollen som en gutt fra Hurdal, men kommer i virkeligheten fra Lillestrøm.
lek
De store passer på de små. Her sørger Signe, Janne og Ingrid for at Ingrid Elise får seg en husketur mens de venter på å komme ut på scena.
unger
Tid til ablegøyer mellom slaga: Sivert, Karsten og Gustav trives i Feiring jernverk.

Gled dere til å se 22, eller var det 23, flinke unger under årets oppsetning av «Menn av malm, jenter av jern»!

Stykket spilles fredag 31.juli kl 18.00, lørdag 1.august kl 16.00 og søndag 1.august kl. 16.00.

Se programmet for Jernverkshelga 2015 her