Velkommen til Jernverkshelga 2014!

jernverkshelga_tema2009Jernverkshelga arrangeres for 15. gang!

1.-3. august inviterer vi igjen til kulturhelg i historiske omgivelser i Feiring jernverk. Vi er stolte av at dette er for 15. gang, og det i selveste Grunnlovsjubileumsåret!

Fredag 1.august vil Jernverkshelga 2014 åpnes av Tor Karseth. Han skrev «Menn av malm, jenter av jern» i 2000. Siden har dette teaterstykket blitt spilt hvert år i Feiring jernverk,
av ca 50 lokale aktører. I tillegg til teater har Jernverkshelga flere aktiviteter å by på – både for den historieinteresserte, turgåeren og barnefamilien.

«Menn av malm, jenter av jern»

Tor Karseth har i år titta litt på manuset og gjort noen endringer. Konfliktene mellom de norske og svenske jernverksarbeiderne vil tydeliggjøres og kanskje får vi noen hint fram mot det som kommer til å skje på Eidsvoll i 1814. Men handlingen og karakterene vil være de samme som tidligere. Året er 1808 og Napoleonskrigene herjer i Europa. Vi møter det unge paret Jens og Elisabeth, søsteren Dorte og den steile Peder, vennene deres Andrine og Gudmund og forvalter Klouman med frue. Klouman slites mellom eieren Carsten Ankers ønske om fortjeneste, og arbeidernes problemer og frustrasjon over vanskelige forhold. Vi følger noen menneskeskjebner i Feiring jernverk gjennom dramatikk, romantikk, humor, gudstro, nød og alvor.  Regi: John Erik Vika.

«Menn av malm, jenter av jern» spilles i Feiring jernverk:
fredag 1.august kl 18.00
lørdag 2. august kl 16.00
søndag 3. august kl 16.00
Billetter kjøpes på stedet: 200,-/50,-. Barn under 6 år gratis.

"Menn av malm, jenter av jern" ble spilt første gang i Feiring jernverk i 2000
«Menn av malm, jenter av jern» ble spilt første gang i Feiring jernverk i 2000

 

Gruvevandring, verksvandring og omvisning i Carsten Ankers Lysthus

St. Pauls gruve byr på spennende vandring inn i mørket, der jernmalmen ble tatt ut da Feiring jernverk var i drift. Lokalkjente guider forteller og viser rundt. Både lørdag og søndag.
I Feiring jernverk kan du være med å en omvisning med guide og hvor det skjer dramatiseringer underveis. Verksvandringa er på lørdag.
På Kristenkollen kan du besøke Carsten Ankers gjensreiste lysthus. Der møter du kunnskapsrike venner av jernverket som orienterer. På søndag blir det også omvisning her.

IMG_4648

 

Opplevelser i Verket

Å lage kvennkall er blitt en populær aktivitet under Jernverkshelga. Når du har snekra din egen, kan du prøve den i elva samtidig som du kan lære litt om hvordan elva og vannhjulet skaffet energi til masovnen og jernutvinninga på 1800-tallet.
Liv Ulvik, profesjonell folkemusiker, har besøkt Jernverkshelga tidligere også. Hun vil lære bort bånsuller, gjeterviser og andre folkeviser til barn og barnslige voksne i sceneområdet både lørdag og søndag.

Under Jernverkshelga kan unga lage sitt eget lille "kraftverk" i elva.
Under Jernverkshelga kan unga lage sitt eget lille «kraftverk» i elva.

 

Matboden

Både fredag, lørdag og søndag vil matboden i jernverket være åpen. Der blir det salg av kaker, kaffe på fredag. På lørdag og søndag vil det i tillegg være rømmegrøt på menyen.

 

Se hele programmet for Jernverkshelga 2014 her