Jernverksteateret

ensemble2009
Jernverksteateret 2009.

Hva er Jernverksteatret?

Jernverksteateret er en gjeng lokale amatører som kommer sammen halvannen uke om sommeren for å øve inn teater og dramatiseringer i forbindelse med Jernverkshelga. Noen har vært med helt siden oppstarten i år 2000, andre har kommet til underveis, og noen har tatt pauser for så å komme tilbake, men som regel teller ensemblet 40-60 personer. Du møter skuespillere fra jernverksteatret utenfor St. Pauls gruve og på tuftene av jernverket under omvisninger. Ikke minst møter du skuespillere og musikere gjennom teaterstykket «Menn av malm, jenter av jern» som spilles hver dag gjennom Jernverkshelga.

For mange er øvingsuka fram mot forestillingene under Jernverkshelga høydepunktet om sommeren. Da flytter vi opp i skogen med mat pakke, termos, sitteunderlag og manus. Gjennom uka øver vi teater, synger, bader i Bladtjernet, sitter rundt bålet og deler gaver med vår «hemmelige venn». Vi opplever som regel alt fra styrtregn, torden og tåke til steikende sol og sval bris, akkurat som våre forfedre i verket gjorde for 200 år siden.

Jernverksteateret er tuftet på idealisme og dugnad. Ingen av våre skuespillere, musikere eller instruktører mottar honorarer.

IMG_4312
Matpakke og informasjon under ei pause i øvingsuka.

Menn av malm, jenter av jern

Målet med teaterstykket «Menn av malm, jenter av jern» er å gi deg et innblikk i livet ved Feiring jernverk i den tida det var i drift. På det meste levde168 menn, kvinner og unger i det lille samfunnet ved Torgunrudelva.

I teaterstykket «Menn av malm, jenter av jern» tas vi tilbake til året 1808. Ute i Europa raser Napoleonskrigene, det er uår med nattefrost og kornmangel. Isen ligger fortsatt på Mjøsa i mai og situasjonen for folk i Feiring jernverk og ved gruveplassene er vanskelig og til tider uutholdelig. Forvalteren av jernverket, Hans Henrik Gerhard Klouman, slites mellom eieren Carsten Ankers ønske om fortjeneste og arbeidsfolkets problemer og frustrasjon over vanskelige forhold. I tillegg til forvalteren med frue, møter vi det unge paret Jens og Elisabeth, søstera Dorte og den steile Peder, vennene deres Andrine og Gudmund og andre unger og voksne i jernverket.

-Forestillingen har ikke som mål å gi et helhetlig bilde av all virksomheten ved verket. Vi følger noen menneskeskjebner i noen måneder, gjennom dramatikk, romantikk, humor, gudstro, nød og alvor. Blodsotten herjet, det var uår, nød og sult. Samtidig må vi kunne tenke oss at livet også hadde sine gode øyeblikk. Både menn av malm og jenter av jern må ha hatt livsmot og egenverd, sier Karseth.

I 2014 gikk forfatter Tor Karseth inn i kildene på nytt og bakte inn nye perspektiver i stykket. Den kjente historien ligger i bunnen, men fornyelsen har vi tatt med oss videre.

«Menn av malm, jenter av jern» er skrevet på grunnlag av lokale historiebøker: «Feirings historie» – og forfatterne Aage Lunde og Maja Tosterud (bind I og IV), samt Gunnar Thuesens artikkel i Volund 1953. Forarbeidet ble gjort av Guro Ekornholmen, som skrev et synopsis med et persongalleri som ble et viktig utgangspunkt for Karseth.

– Jeg beholdt de fleste personene, og har forsøkt å la dem leve og blomstre fra mai til november 1808, sier Tor Karseth.

Forfatter Tor Karseth

Forfatter og visesanger Tor Karseth. Foto: Hamar Arbeiderblad
Forfatter og visesanger Tor Karseth. Foto: Hamar Arbeiderblad

Tor Karseth (f.1956) fra Hamar har skrevet og produsert over 30 teaterforestillinger og gitt ut flere album. Det meste han har skrevet av viser og teaterforestillinger tar utgangspunkt i lokalhistorie, som for eksempel «Arbesdaer», som hvert år framføres ved Klevfoss Industrimuseum i Løten. «Menn av malm, jenter av jern» skrev han våren 2000.

Tidligere regissører

  • Lisa Brodshaug (2019, 2021, 2022)
  • Guro Ekorholmen (2000-2005, 2008, 2009, 2015-2017, 2019, 2021, 2022)
  • Hans Ekornholmen (2006, 2007, 2009, 2011, 2012)
  • Åse Karin Nerbø (2010)
  • John-Erik Vika (2013, 2014)